Primii pasi pentru reducerea consumului de energie
Proprietarii tot mai multor imobile, de la spatii de retail pana la centre de productie, opteaza pentru montarea de panouri fotovoltaice pe acoperis. In plus, sunt semne ca si spatiile logistice au in plan sa preia aceasta “moda” deja destul de larg raspandita in Europa de Vest. Care sunt motivele care determina aceste investitii?
Reducerea costurilor de operare a cladirilor
Pentru a explica aceasta tendinta in constructii si la constructia spatiilor de depozitare in special am apelat la specialistii de la PointPark Properties (P3), companie care, printre alte activitati, administreaza si dezvolta spatii pentru depozitare, detinand in Europa nu mai putin de 48 de centre de distributie a caror suprafata totala este de circa 1,5 milioane de metri patrati. In plus, compania are in plan achizitia, dar si constructia de centre logistice pe piata locala, primul urmand a fi scos pe piata chiar in acest an. Pentru cladirile verzi si pentru constructiile cu panouri solare, un aspect important este reducerea costurilor. Acest lucru este extrem de important pentru proprietar, iar daca spatiul este destinat inchirierii, devine automat important si pentru chirias. “Cel mai important aspect este reducerea costurilor de operare ale cladirilor. Pentru chirias, costurile pot fi cu 40-60% mai mici intr-un depozit verde decat intr-unul obisnuit”, a declarat pentru revista Constructiv Nora Hategan, business development manager la P3. Pe de alta parte, aceste investitii in reducerea consumului energetic si implementarea unor masuri de economisire inteligenta se transforma implicit intr-o importanta unealta de marketing pentru proprietarii aflati in cautarea clientilor.
“Retailerii fotovoltaici”
Montarea de panouri solare pe acoperis a fost implementata de anumiti retaileri activi in Romania, iar altii au anuntat deja ca pregatesc investitii in acest sens. Astfel, pe langa partea de izolare termica, luminatoare naturale sau leduri care consuma cu 30% mai putina electricitate decat sursele fluorescente sau cu halogen, Cora are pe unele dintre hipermarketurile sale si panouri fotovoltaice. Una dintre utilitati este incalzirea apei menajere de la grupurile sanitare pentru public.
Astfel, din aprilie pana la jumatatea lui noiembrie, retailerul nu mai foloseste alte surse de energie pentru a incalzi apa. Iar cu afluxul de public al Cora, economia de energie pentru incalzirea apei timp de peste jumatate de an nu este deloc de neglijat. Un alt retailer “in trend” este Selgros, care a anuntat deja de ceva timp ca vrea sa transforme acoperisurile magazinelor sale in surse de energie electrica. Scopul este acelasi: reducerea costurilor cu utilitatile, mai ales in conditiile scumpirii acestora din ultima perioada. Inceputul a fost facut cu unitatea din Pantelimon pentru ca apoi sa se extinda la mai multe magazine ale retelei.
Fabrici si uzine – investitii pentru reducerea costurilor cu utilitatile
Era de asteptat ca fabricile si uzinele care au mari costuri cu utilitatile sa incerce sa faca economii de energie. Astfel, fabrica producatoare de suruburi Subex din Bacau a ales sa urce panouri solare pe doua dintre imobilele sale. Este de altfel cel mai mare parc fotovoltaic din Romania construit pe acoperis. Prima etapa a proiectului a fost finalizata inca din octombrie, cu costuri de 600.000 de euro. Proiectul indica o putere instalata de un megawatt, astfel ca respectiva centrala va asigura aproape jumatate din consumul energetic al intreprinderii, dupa o investitie de peste un milion de euro.
Si Uzinele Mecanice Timisoara (UMT), a caror activitate de baza se intinde de la prelucrari metalurgice la structuri metalice, au hotarat la finele anului trecut sa infiinteze trei firme de fotovoltaice pentru a-si pune panouri solare pe acoperisurile a 14 imobile pe care le au in proprietate. Compania AVI Compact, una dintre cele mai mari firme de servicii integrate de climatizare precum incalzire, racire, voce si date, incendiu si sanitare, are de putin timp un parc fotovoltaic la depozitul sau situat aproape de intrarea pe Autostrada Soarelui. Este vorba de 1.000 de metri patrati de panouri solare, un fel de miniparc fotovoltaic pe acoperis, in care patronul Florin Radulescu a investit 130.000 de euro. „Incepand cu anul in curs, energia verde a acestor panouri va fi utilizata pentru companie, iar ce va ramane vom livra in retea”, a declarat Florin Radulescu.
Mai multe, pe www. constructiv.ro
http://www.constructiv.ro/content/primii-pasi-pentru-reducerea-consumului-de-energie
0 Comments